Förstärk formativ bedömning med digitala verktyg

intro

Hej!
Jag som skriver heter Jabbar Ziadi och är kommunövergripande förstelärare i modersmål.
Ibland vill vi ha en snabb koll på hur eleverna ligger till i olika ämnen. Vi vill ställa några frågor och får en bedömning om elevernas nivå. Vi vill kunna diskutera frågorna som har svarats fel med eleverna, för att låta eleverna lära sig från sina misstag och få en djupare förståelse om ämnet.
Formativ bedömning som allmänt anses som ett av de mest effektiva bedömningssätten, byggs på utredning. Användningen av formativ bedömning i lärandet, kommer att skapa en student-driven inlärning där lärandet är anpassat och fokuserat på varje individuell students behov. Det bästa med formative bedömning är att det finns en massa metoder och teknik som läraren kan använda i sitt klassrum. Det ger lärarna en värdefull feedback om hur de kan ändra på sitt lärosätt för att maximera inlärandet hos eleverna.

Dagens teknologi och alla de teknologiska verktyg som finns i mobiltelefoner och tablets, förbättrar den formativa bedömningen otroligt mycket. De formativa bedömningssätten som nämns nedan, kan erbjuda lite annorlunda saker och kan vara ett utmärkt sätt att lägga till lite variation till hur du utför dina online bedömningar. Alla är gratis att ladda ner.

Kahoot
Kahoot är en av de mest populära formativ bedömningsverktyg för lärarna, men är också en utmärkt möjlighet för eleverna att skapa sina egna förhör för att demonstrera hur djupt de förstår ämnet och förhöra sina klasskamrater om olika ämnen.
Flera lärare använder verktyget idag för att ge sina elever möjligheten att visa sin förståelse i undervisningen. För att komma igång, skapa ett konto på www.getkahoot.com och börja bygga era första flervalsfrågor frågesport. Man kan ange ett visst betyg för varje fråga beroende på hur kahootlång tid det tig att svara på frågan samt om svaret är rätt eller fel. Visa sedan frågorna genom exempelvis en projektor eller stor skärm för eleverna som loggar in i sin tur på www.kahoot.it och anger en PIN-kod som ni delar ut till eleverna.

 

 

Socrative
Socrative är ett annat väldigt populärt verktyg för formativ bedömning. Verktyget ger läraren möjligheten att skapa frågesport som elever sedan kan svara på direkt via sina datorer, iOS-enheter, Android-enheter eller vilken enhet som helst som har en webbläsare. Fördelen med Socrative är att elever slipper skapa ett konto. Det enda de behöver är ett ”rumsnummer” som ges av läraren som sedan ger eleverna möjligheten att delta i klassrummet.

Google formulär
Googles motsvarighet till en formativ bedömnings verktyg är Google Formulär som är en del av Google Apps for Education. Även lärare som undervisar i en skola som saknar avtal med Google har möjligheten att använda verktyget genom att skapa ett konto på Google. Alla resultat från en Google Formulär lagras i en Excel-fil. Detta är en nackdel jämfört med de andra verktygen som har en mer användarvänlig plattform för att se all resultat. Det finns vissa tillägg till Google Formulär för att kunna skapa liknande verktyg som Socrative och Kahoot. Men dessa är inte lika användarvänliga som de nämnda verktygen.

Formative
Formative är ett annat verktyg för formativ bedömning. Verktyget erbjuder lärarna en användarvänlig och enkel plattform att skapa frågesport på och samla in resultat live och samtidigt ge feedback i real-tid. Skillnaden mellan Formative och de andra verktygen är att plattformen erbjuder lärarna möjligheten att skapa frågor där elever kan svara genom att ladda upp filer som PDF, Word, Google Doc, bilder, ljudfiler bland annat. Detta ger eleverna möjligheten att förklara sina svar på ett tydligare sätt som ger läraren möjligheten att undersöka om eleven har verkligen förstått ämnet eller inte.

Jabbar Ziadi, Kommunövergripande förstelärare i modersmål.
Jabbar.ziadi@huddinge.se

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*