Tänk om…

…de praktiskt estetiska ämnen var de ledande ämnen i skolan. Att praktisk estetiska lärarna var de ansvariga för att handleda andra lärare och gav dem verktyg så att de kunde utveckla sina ämnen med hjälp av praktisk estetiska lärprocesser. Och att allt detta var en del av ett tänk som genomsyrade allt från skolledning till pedagoger och övrig personal.

Skulle det ge bättre skolresultat? Skulle antal elever med gymnasiebehörighet öka i de mest utsatta områden? Det tror i alla fall Obama-organisationen, som har startat ett projekt kallad Turnaround Arts där de gör just det, vänder på rådande konsensus kring vad som är viktig i skolan. För att kunna förbättra resultaten i skolor med dåliga resultat. De har satsat på praktiska estetiska ämnen och jobbat i projektform kring en konstart. Efter en treårsperiod har de ökat elevernas engagemang i skolan och förbättrat resultaten i både matematik (med 22%) och läskunnighet ( med 12%). Det är fantastiska resultat för en så kort tidsperiod.

Trenden här i Sverige är precis det motsatta, fler prov, betyg och mer matte. Varför inte lära av de som redan vandrat den vägen?

Tänk om vi kunde påbörja ett projekt i slöjden, säg något så enkelt som lappteknik, och matteläraren tänkte ”där behöver elever geometri då satsar vi på det”. Svenskalärare såg att man behöver läsa fakta texter och fick in det i undervisningen.

Det här är bara ett exempel och jag säger inte att det är enkelt och självklart kräver det planering men jag tror att elevernas engagemang och förståelse skulle öka.

Tänk om… skolledare och politiker vågade tänka om.

/Marcela Astudillo


Vill du läsa mer om Turnaround Arts kan du gå in på http://turnaroundarts.pcah.gov/

1 kommentarer

Kommentarrubrik

KÖF-bloggen » Vi behöver mer idrott och hälsa varje dag!

KÖF-bloggen » Vi behöver mer idrott och hälsa varje dag!

[…] håller med dig helt i ditt blogginlägg, Marcella. Även om jag här tar parti för mitt ämne och (förlåt) kidnappar ditt slagord gentemot våra […]

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*