Unikum till Huddinge? Då vill jag förekomma lite, känner jag…

I ett forum för legitimerade lärare dök denna matris upp i flödet i våras.

En matris över betyg

Läraren som lagt upp den undrade: ”Vilket terminsbetyg skulle ni ge denna elev?”

Matrisen är hämtad från Unikum och ifylld enligt deras policy. Grönt betyder självklart att hela kunskapskravet är uppnått. Gult betyder, ”på väg”.
För många av oss är svaret på lärarens fråga en självklarhet, enligt matrisen ovan ska eleven ha ett C i terminsbetyg. Inga konstigheter. Men det visar sig i diskussionstråden att många lärare har ”Unikumifierats” och absolut anser att eleven ska ha ett B i betyg då man i matrisen ser att eleven är på väg mot ett A. För att inte tala om alla föräldrar. De ser ju tydligt att deras barn presterar över betyget C.

Men det är så här vi ska fylla i, enligt Unikum.

Skolverket däremot, är tydliga; så länge ett kunskapskrav inte är uppfyllt i sin helhet ska inget markeras.

Att vi lärare har egna, icke officiella system, där vi kan göra markeringar som visar att eleven är på väg är inget problem. Det kan vi behöva för att komma ihåg och ha koll på eleverna, men att gå ut med det till elever och föräldrar KAN komma att öppna upp för onödig förvirring i leden…

Och nog är det lite fascinerande allt, att ett företag (här Unikum men det finns många fler) kan/får ha ett system som går emot skolverkets riktlinjer.

Agneta Höglund, Kommunövergripande förstelärare i musik

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*