Inprint, Inprint where ever you are….in Huddinge.

Vi sedan ht-17 fått nya program i våra datorer så vill jag passa på att slå ett slag för dessa fantastiska program! Nu har vi alla tillgång till bild/symbolstöds program som kan underlätta i alla verksamheter i att tydliggöra för elever i behov av visuella anpassningar.

Med de anpassningar och bildstöd som kan tillverkas i dessa program kan elever bli mer självständiga och delaktiga i undervisningen. Att vi fått dessa program ger oss en fantastisk möjlighet att skapa likvärdighet och kontinuitet i bildstöd till alla elever i hela Huddinge kommun! Här kommer lite kort om vad man kan göra och hur man kan komma igång använda dem främst med programmet Inprint3:

InPrint: Här skapar du bildstödsmaterial som t.ex. pekkartor, arbetsblad, arbetsordningar, sociala berättelser, spel, symbolstödda sångtexter osv. Arbetsmaterialet går lätt att komplettera med egna bilder, foton eller från andra bildbaser såsom ritade tecken, pictogram och bilss.

Några tips för att komma igång med programmet inPrint3:

  • Öppna programmet i startmenyn (Widgit-inPrint) och du hittar till
    vänster support och handledning inPrint 3.
  • Behöver du tips och inspiration kolla under resursmaterial där finns många idéer både på engelska och på svenska.
  • Du kan skriva ut färdigt resursmaterial men samma mallar ligger under mallar där du lätt kan skapa eget och göra anpassningar till det du vill träna med dina elever.
  • Ha en workshop tillsammans med kollegor där ni kan dela tankar och idéer. Välj ett material du/ni vill göra, sitt tillsammans och skapa i programmen.

 

SymWriter: Här skriver eleverna i ett ordbehandlingsprogram med stöd av symboler. Eleverna får även hjälp med stavning, ljudning och kan få sin text uppläst. SymWriter- skrivmiljöer skriver eleven genom att trycka på ord/symboler från skapade skrivtavlor. Skrivmiljöer är bra för elever som behöver extra stöd i sitt skrivande.

Att skapa material med bildstöd i inPrint är fantastiskt kul. Det går snabbt, blir snyggt och kan bli det nödvändiga stödet för att våra elever ska kunna kommunicera, förstå och vara delaktiga i sin undervisning.

God Jul och Gott nytt år önskar en Inprintberoende kommunövergripande förstelärare för grundsärskolan.

/Åsa Damberg

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*